dinsdag 9 augustus 2016

Kan dat, Vlamingen en Hollanders samen op de boot? - bewerkt fb-bericht van 19 april 2016 naar aanleiding van dit artikel (hier: Waarom botert het niet tussen Afghanen en Irakezen in asielcentra?)

Wat horen we nu? Tussen Afghanen en Irakezen botert het niet. Keer op keer. Telkens weer. Ons journalistje krijgt er geen hoogte van, al zijn de antwoorden die men haar geeft vrij duidelijk: we spreken een andere taal (Arabisch versus Perzisch), we hebben een andere cultuur, we komen allebei uit oorlogsgebied. Laten we dus maar zeggen, zoals het weldenkende panel op het einde ook besluit, dat het in eerste instantie een etnisch probleem is, dat trouwens ook aan de basis ligt van de Sunni-Shia-tegenstellingen. 

En ik die dacht dat alleen racisten van hier racistisch waren. Maar het panel heeft er alle begrip voor. 'Als ze ons met Nederlanders op een boot samen zouden zetten, zou het ook spanningen opleveren', vond het. Echt waar? Spanningen tussen ons en de Nederlanders? Eerlijk gezegd, daar geloof ik niks van. Wij spreken wel dezelfde taal en delen dezelfde cultuur. We hebben trouwens in de loop van de geschiedenis heel vaak met mekaar op veel boten gezeten. Een groot deel van de Hollanders bestaat uit weggelopen Vlamingen. Bovendien zijn degenen die hier achtergebleven zijn gewoon op hun kop te laten zitten. Dus die Hollandse grote mond, so what, die verdragen we al zo lang en ge kunt er nog wat van leren, want ze zeggen tenminste waar het op staat. 

Maar het strafste van alles: de oplossing is Irakezen en Afghanen apart zetten. Met dat advies tot apartheid aan het adres van Jambon eindigt onze journaliste van dienst. Dat is niet zomaar vloeken in de nieuwe kerk, dat lijkt op een ferme, luide en onwelriekende flatus voor de sensitieve neus van de pastoor. Verdeeldheid creëren!? Een wij-zij-discours, enfin, zij-zij-discours?! Een minister van BZ moet mensen verbinden! (citaat, rara, van wie?) 

Ik hou mijn asem serieus in nu, tegen dat de verontwaardigingstsunami weer over ons heen zal slaan. Of moeten we daarvoor wachten tot Jambon zelf dat idee oppert? Dat doet me er trouwens aan denken: er moet dringend, naast het vraagteken en uitroepteken, een verontwaardigingsteken op mijn klavier komen. Ik had het goed kunnen gebruiken. En doe er maar meteen een hypocrisieteken bij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten