dinsdag 9 augustus 2016

Klassieke mythen weldra op de politiek-correcte index? - bewerkt fb-bericht van 8 juni 2016 naar aanleiding van dit artikel (hier: Columbia students claim Greek mythology needs a trigger warning) 

We hebben het einde van de stierenkaka nog lang niet bereikt. Binnenkort waait de gewoonte te waarschuwen voor alles wat iemand uit z'n evenwicht zou kunnen brengen en het dus de facto te verbieden ook over naar hier. Ik zou alvast aan Crevitske voorstellen trigger warnings bij iedere cursus, handboek, bordschema, toets ... te laten zetten: opgelet, student, uw geest open zetten voor de wereld kan pijnlijk zijn voor uw tere zieltje en zeker voor uw nooit in vraag gestelde ideeën en daardoor komt niet alleen uw gemoedsrust in uw comfortabele gevangenis in het gedrang maar ook die van uw ouders en advocaat. 

Trouwens, studentjes, ziehier meteen een goede reden om tegen de tijdsgeest in toch klassieke talen tot u te nemen. Niets is zo aanlokkelijk als verbieden 'omdat het gevaarlijk' is. Per slot van rekening ben ik zo ook 'groot' geworden, met boeken die van meneer pastoor niet mochten gelezen worden en dus gelezen werden. En ik heb wel vaker van leerlingen gehoord dat ze Latijn en vooral Grieks zo verleidelijk en leerzaam vonden omdat er dingen besproken werden die nergens anders aan bod kwamen. Het wordt dus tijd dat de klassieke talen weer populair worden omdat ze tegen de tijdsgeest ingaan. Zo is het in het westen al vaker geweest, hoor: de verschillende Renaissances, de Verlichting ... hebben allemaal de mosterd gehaald bij de schrijvers van onze twee moedertalen.

Ik kan ten slotte de vakes & moekes en alle gevoelige zielen gerust stellen. Omdat extra studiewerk en de confrontatie met vreemde ideeën vooral beschaafde mensen aantrekken & creëren, is een klas met klassieke talen een plek waar men mekaar verdraagt en iedereen in leven gelaten wordt. Mijn ervaring is dat ge daar geen trauma's oploopt, tenzij die van uw al te menselijke neiging tot luieren of van een nooit bewezen overtuiging dat ge van nature onovertroffen zijt en dat alles u dus per definitie toekomt. Niks zo gezond voor een muffe geest als open vensters op de wereld. Vooral wanneer anderen ze voor de zoveelste keer in de geschiedenis proberen dicht te timmeren.

Laat die trigger warnings dus maar komen. Ze zouden wel eens onverhoopt goed, lees: averechts, kunnen werken. Want mensen zijn echt niet zo dom als die censoren en inquisiteurs denken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten