maandag 8 augustus 2016

Meid voor alle werk gezocht en gevonden - herwerkt fb-bericht van 12 november 2015 naar aanleiding van het o zo verwonderlijke lerarentekort ('Elk jaar 6000 voltijdse leerkrachten gezocht')

Tja, dat komt ervan als een overheid decennia lang de leerkracht in de nek zit met vooral onzinnige hervormingen en regels. Zo heeft u hem - hoe vervrouwelijkt het onderwijs ook is, ik hou het ouderwets bij 'de leerkracht, hij'; niet omdat ik een van de andere geslachten wil schofferen maar gewoon om de taalkundige eenvoud - u heeft hem dus zelf tot een soort pispaal gemaakt waar u, overheid, - en met u de vele professionele betweters die zonder enige praktijkervaring precies weten hoe het moet - een pispaal dus waar u regelmatig uw behoefte bij kwijt kan. U heeft van de scholen instellingen gemaakt waar ieder maatschappelijk bobooke opgelost zal worden. Onderwijs: meid voor alle werk. 

Ik heb nog net de tijd gekend dat scholen les gaven. Sindsdien zijn het doorgaans instituten voor maatschappelijke hervorming, voor opvoeding, voor welzijnszorg geworden. En sindsdien zorgen zij ervoor, nietwaar, dat in deze maatschappij niets meer onvolmaakt is en iedereen gelukkig. Te weinig ondernemers? Hop, eindterm ondernemingszin. Te weinig onderzoekers? Hop, eindterm onderzoekscompetenties. Te veel ongelukkige mensen? Hop, eindterm verplicht gelukkig zijn - die is op komst, collega's, wacht maar. Te veel geweld tegen holebi's? Hop, eindterm diversiteit. Maar het kan ook zijn dat die laatste bedoeld is om racisme tegen te gaan, ik weet het allemaal niet meer zo precies want aan het aantal eindtermen komt - what's in a name - frustrerend genoeg nooit een einde.

Ik weet dus de oplossing, overheid. Bedenk nu eens een eindterm waarmee scholen spontaan leraren kweken. Dan is ook dat probleem, zoals al die vorige, voor eens en altijd opgelost. Voor iemand denkt dat ik ironisch ben: het eindtermenbeleid heeft er toch evident voor gezorgd dat er geen tekort meer is aan ondernemers of onderzoekers, dat er geen racisten, seksisten of andersoortige onverdraagzamen rondlopen. Om maar wat voorbeelden te geven. Dus ook hier loert het welslagen om de hoek. Dit lerarentekort hoeft geen groot probleem te zijn. Binnen een jaar of twee, drie kan u van de inspectie al vragen dat ze de scholen daar op controleren. Maar ga zeker geen raad vragen op de werkvloer, want daar denken ze alleen maar dat ze het beter weten, terwijl ze gewoon moeten uitvoeren. 

Ha ja, voor ik het vergeet, nog één ding: zorg er ook voor dat dit, net als de diploma's en de slaafsheid van de leerkrachten, juridisch afdwingbaar is. Anders gaat het niet werken, hoor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten