maandag 8 augustus 2016

Over brillen die u niet beter doen zien - herwerkt fb-bericht van 2 december 2015 naar aanleiding van een archeologisch bericht .

Even dit bericht duiden. Amazones teisteren de mannelijke verbeelding al sinds de oude Grieken. Recentelijk benevelen ze ook de breinen van archeologen, hiertoe aangespoord door de absolute wil glazen plafonds te doorbreken, zoals ze dat ook in allerhande films en series doen vandaag. De vondst van een ingevroren menselijk exemplaar in Siberië ging jarenlang door voor het bewijs dat het om meer dan een mythe ging. Tot DNA-onderzoek deze 'Siberian Ice Maiden' deed ontdooien, figuurlijk hoor, want anders schoot er van hem, jaja hem, al vlug niets meer over. Ziehier mijn reactie op het archeologisch bericht (hier) dat liet weten dat het dus toch een man was.

Ai, oei, ach en wee, Xena the Warrior Princess, Buffy the Vampireslayer, Lara Croft, Flik Britt, Brienne of Tarth, Asha Greyjoy, Lagertha, ... Slecht nieuws, meisjes, een grote voorgangster blijkt dan toch een voorganger geweest te zijn. Ik zou nog wat wachten met een vrouwelijke Jeanneke Bond en eerst naar de (her)begrafenis gaan van de veel geprezen Amazoneprinses uit Siberië. Af en toe kunt ge toch pech hebben door de bril die ge u aangeschaft hebt en ziet ge te rap dingen die er niet zijn. 

Het lijkt in de verte een beetje op die x-stralen-brillen van decennia geleden, die men aan gluurderige mannen verkocht met de boodschap dat ze dan de dames onder hun kleren zouden kunnen bewonderen. Mis poes. Boerenbedrog. Ook al zaten er in dit geval echte dames verborgen onder de verpakking, het enige wat de kopers konden zien was hun eigen fantasie. Waarmee ge duidelijk ziet dat er brillen bestaan die het zicht niet verbeteren.

Denk maar niet dat we dat niet spijtig vinden - en nu heb ik het niet over de niet werkende x-stralen bril maar over het gebrek aan bewijs voor Amazones en consoorten. Mijn ene zoon heeft zijn puberjaren opgevrolijkt met een haast religieuze devotie ten aanzien van Buffy, de andere met de Spice Girls en hun girl power. En mijn eigen stilaan wat oudere dag wordt - sorry, Kleopatra, ik zie u ook nog altijd heel graag - opgevrolijkt door Lagertha. 

Troost u, dames altegader, ik heb ook goed nieuws: archeologen weten dat vrouwelijke gladiatoren bestonden en ze zijn van mening dat Germanen, Vikingen bijvoorbeeld, ook vrouwelijke strijders hadden. Maar voortaan goed opletten met gebrilde archeologen. Alsook met brillen die men u op de neus zet terwijl ge beter uw eigen ogen en gezond verstand gebruikt.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten