dinsdag 9 augustus 2016

Over antieke laptops en dergelijke - bewerkt fb-bericht van 6 februari 2016 naar aanleiding van een artikel 'Vonden de oude Grieken de laptop uit?' (hier)



Alles begint bij de Grieken en de Romeinen. Voor wie het nog niet wist: ze hadden zelfs duikboten of maanraketten. Er bestaat dus nog enige wetenschappelijke discussie omtrent de interpretatie van het eerste prentje hieronder. Maar ze hadden zonder enige twijfel bommenwerpers, zoals blijkt uit foto twee. Voor mijn ex-leerlingen in het geval ze nog te klein zijn: vraag maar eens aan uw moeke hoe zij dit zou interpreteren. En als ze vindt dat ge dit niet moogt zien: doe uw oogjes toe. 



Mensen laten zich veel wijsmaken, vandaag niet minder dan in de middeleeuwen. Een van mijn collega's schept er een duivels genoegen in te zien hoe hij jaar na jaar aan volledige klassen van zo goed als volwassen leerlingen met een uitgestreken gezicht kan vertellen dat de Romeinen de Middellandse Zee hebben uitgegraven. 'Zij het met de hulp van de Egyptenaren die heel veel ervaring hadden door de bouw van hun piramides', voegt hij er dan aan toe, en omdat ze daar toch al ooit van gehoord hebben, vinden ze het eerste meteen aanvaardbaar. 

Om u eenzelfde lot te besparen, ziehier de echte uitleg van de prentjes, want op fb waren er lieden die de ironie niet zo heel goed begrepen hadden. Het zijn gewoon vruchtbaarheidssymbolen. Vruchtbaarheid is levenskracht, goddelijk en beschermt tegen het kwaad. Dus terwijl christenen een kruisje boven de deur hingen, hingen de Romeinen daar een pietje. Zie de opgestoken middelvinger, die exact hetzelfde betekende: blijf buiten, kwaad! Het eerste is een graffito uit Pompeii, het tweede een tintinnabulum, een windklokje dat in de deur hing en met z'n getingel en afbeelding de boze geesten buiten hield. Let wel, vandaag interpreteren we dat iet of wat anders. Dus niet nadoen thuis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten